СЪВРЕМЕННА  ЖИВОПИС 2021

System change, anyway или Усещане за живопис

ВЕРНИСАЖ: 9 март, 2022

17.00 – 20.00 ч.

От 9.03.23 г. до 31.03.22 г.

Куратор: Десислава Христова

Участници:

Александър Инчовски

Валентин Стефанов

Верджиния Влъчкова

Георги Георгиев – Жоррас

Георги Ружев

Десислава Христова

Калия Калъчева

Лора Тонева

Мирослава Янкова

Нина Ковачева

Никола Цветанов

Петър Петров

Пенка Минчева

Стефан Гаджовски

Много се говори отново за смяна на системата, за нуждата от смяна anyway. Промяната тепърва ще се разгръща със своите непредвидими посоки – вече е ясно, че това е едва началото на глобален световен процес. Моето поколение има късмета да преживява за втори път подобен System change, който се случи преди 30-тина години. Тогава в България навлязоха съвременните западни практики, подобно на отварянето на шлюз и проникването на цунами от идеи, стилове, техники и материали и т.н.

Йероглифът за криза на китайски означава както опасност, така и благоприятна възможност. Тази идея и дуалност дълбоко ми импонира, тя съдържа в себе си едновременно и проблемите, и решенията им. Интересен ми е пътя и посоките, в които изкуството се развива и променя в това време на безпрецедентна криза. Размиването на границите между изкуствата, вследствие на разместването на парадигмите, от години е дълбоко проникнало в съвременните художествени форми и практики. И това е прекрасно – имаме свобода на авторско изразяване, за каквато не сме си и мечтали! Това е и нова възможност, която ще доведе до качествено нов, различен смисъл и употреба на изкуството.

Такава е и кураторската ми визия за 6-тото издание на Съвременна българска живопис в Арт център Банкя. Повечето от участниците в тази изложба или не са живописци, или използват медията по нетрадиционен начин, с нетрадиционни материали и звучене. Представям идеята ми за живопис, усещането за живопис, което витае във въздуха, подобно на култовия филм с Ал Пачино и Крис О’Донъл „Усещане за жена“.

Десислава Христова