„От самото начало, когато работех по тази сграда, имах идея тя да стане средище на изкуството, в нея да има живот, младите хора да идват с удоволствие, да творят и се възпитават в красивото и стойностното. Защото изкуството облагородява и обединява хората.“

инж. Николай Шаранков

Арт център Банкя е бързоразвиващо се алтернативно пространство за съвременно изкуство, намиращо се в центъра на гр. Банкя, в близост до столицата, което на четири етажа изложбена площ  експонира водещи автори в областта на визуалните изкуства и развива артистични дейности, сред които танци, кино, йога и рисуване.

В историята на Арт център Банкя присъстват хора, допринесли за развитието и утвърждаването му на българската арт сцена:

Даниела Шишманова – първият арт директор на Арт център Банкя, поставя начало на реализацията на изложби, открити са дванайсет експозиции, в които участват автори като Георги Чапкънов, Дечко Узунов, Светлин Русев. Осъществява се връзка и се провеждат изложби на ученици от художествените училища: Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” и 51 СУ „Елисавета Багряна”, гр. София

Деница Куртажов, арт директор на центъра, който създава марката Арт център Банкя. Съдейства изключително за поддържане на доброто ниво на представените експозиции, подкрепяйки млади автори. В Арт център Банкя започва развиването на активности – модерен танц, рисуване, пиано, както и първите кино прожекции.

Арт център Банкя предлага на своите посетители възможността да прекарват времето си в многофункционално пространство, да изберат активност, да се възползват от разнообразната селекция от филмови заглавя или да разгледат галерията, актуална с експозициите си.